Reklama
 
Blog | Dana Králíčková

Levárna

Už to mám prý za pár. A tak nebylo od věci se také pro pořádek porozhlédnout, jak vlastně vypadá takové důchodové zabezpečení. Na Měšci.cz jsem po menším úsilí vypátrat reálnost slova "zabezpečení" ale všechno brzo vzdala. Už jen z poloviny byl výsledek ohromující. 

Podle úrovně platných českých zákonů, je práce zákonodárců bratru padesát let za opicemi. Kdepak, nejsme to my skorodůchodci čekatelé, kdo by se měli vrátit do hrobu. Českou rovnost důchodů, kde se křivda oplácí křivdou, by mohli zazávidět i komunisti. A že je co. 

Vydělávávali jste víc než průměrnou mzdu, nebo dokonce o něco víc nadprůměrnou? Chyba. Dostanete všichni skoro stejně, na nějaké stovce nesejde. I když to by nebylo přesné. Polepší si ti, kteří dleli místo práce v jakýchkoliv dobách náhradních. Situace se zhorší těm, kteří pracovali až do důchodu jako mourovatí. Kolik jste vydělali opravdu dvakrát důležité není.

Konečně je mi také jasné, proč má tchyně, dej ji pánbůh věčnou slávu a zdraví, která se na mateřské s dvěma poněkud přerostlými syny zapomněla do svých padesáti let, pobírá o něco příjemnější důchod oproti mé matce se stejným vzděláním. Nyní tchyně žije stále bezstarostně pohodlný život v moderním domě pro důchodce.  V ceně má, krom kadeřníka a kafíčka, všechno ostatní. Užívání vlastní zařízené moderní garsonky s vlastním časem, kapesné, pestrou stravu, služby personálu 24 hodin denně včetně lékaře, denní programy, kroužky, výlety, kurzy, masáže, zahradu, taneční zábavy i domácí profesionální přístup. Sama poctivě komentuje, že o tom se jí nikdy ani nesnilo. S malým měsíčním doplatkem ji na sladký život důchod vystačí. Až bude méně samostatná, stát peníze samozřejmě přihodí. Je bezstarostně spokojená.

Reklama

S matkou, pracující celý produktivní věk do jeho posledního dechu, krom krátké přestávky mateřské, to vyšlo jinak. Výše doplatku by pro ni byla v takovém domě jen o pár stovek neúnosná. Naštěstí na všechno zatím není sama. Starost ji dělá, co kdyby a co bude pak. Není to totiž tak nepravděpodobné. No, ještě jsem tu já. 

Za pár let dojde i na mně. Ani to nebude na papíře žádná sláva. Stejně jako matka jsem odpracovala poctivé roky krom mateřské. Na rozdíl od mámy jsem si mohla dovolit být prozíravější.

A spravedlnost?

 Naše zákony jsou dokola ohřívaná družba s komunisty, kterou baštíme stále a rádi z jednoho kastrůlku.

No – prostě levárna.